top of page
Meditatie

Sitting Silently....

Doing nothing...

and the grass grows by itself

Meditatie

Actieve of Stilte Meditatie

Stil zitten is misschien wel het moeilijkste wat er is voor de westerse mens.. Wanneer je in stilte gaat zitten wordt je je meteen bewust van de drukte in je hoofd en de onrust en stress in je lichaam. Mijn guru, Osho, was een voorstander van actieve meditatie, speciaal voor de moderne westerse neurotische mens. Die vol zit met ideeen, filosofieen en alle onrust en hectiek die de moderne opvoeding en het moderne leven met zich meebrengen. Hij is verdwaald in z'n eigen hoofd en leven... Die drukte in je hoofd wordt stress in je lichaam... en stress in je lichaam wordt weer stress in je hoofd... Als je merkt dat er veel onrust is in je hoofd, en in je lichaam.. Als je slecht slaapt omdat Of als je merkt dat je een bepaalde gedachte steeds weer denkt.... Dan kan meditatie je helpen.

 

Actieve Meditatie

In de actieve meditaties kom je als vanzelf in contact met het stille centrum in de kern van je wezen... Diep van binnen... Maar eerst gooi je je drukte, je waanzin eruit, door middel van beweging klank, stem en ademstilte wordt je geconfronteerd met al je onrust, je drukte... Het gebabbel diep van binnen gaat maar door.... En meestal gaat het 'nergens' over, en meestal is het 'negatieve zelf-praat.' Maar jij bent de observator, de waarnemer, de neutrale toeschouwer.... Langzaam maar zeker ontdek je dat je al je gedachten, gevoelens, emoties gewoon kunt waarnemen. Je ervaart dat jij niet je gedachten bent, niet je emoties, niet je lichaam... Je hoeft er dan ook helemaal niets mee.. Je hoeft niet te reageren op je gedachten, en ook niet op de impulsen om iets te doen.... De eerste 10-15 minuten zijn begeleid - er wordt dus gesproken - en we geven richting aan je aandacht, je focus. Het helpt je diep te ontspannen in jezelf. Je fysieke lichaam is je anker voor je open aanwezigheid in het hier en nu. Je leert je bewust te zijn van je fysieke lichaam, energetische lichaam, je emotionele lichaam en je mentale lichaam.

n de stilte wordt je geconfronteerd met al je onrust, je drukte... Het gebabbel diep van binnen gaat maar door.... En meestal gaat het 'nergens' over, en meestal is het 'negatieve zelf-praat.' Maar jij bent de observator, de waarnemer, de neutrale toeschouwer.... Langzaam maar zeker ontdek je dat je al je gedachten, gevoelens, emoties gewoon kunt waarnemen. Je ervaart dat jij niet je gedachten bent, niet je emoties, niet je lichaam... Je hoeft er dan ook helemaal niets mee.. Je hoeft niet te reageren op je gedachten, en ook niet op de impulsen om iets te doen.... De eerste 10-15 minuten zijn begeleid - er wordt dus gesproken - en we geven richting aan je aandacht, je focus. Het helpt je diep te ontspannen in jezelf. Je fysieke lichaam is je anker voor je open aanwezigheid in het hier en nu. Je leert je bewust te zijn van je fysieke lichaam, energetische lichaam, je emotionele lichaam en je mentale lichaam.

Stilte Meditatie

In de stilte wordt je geconfronteerd met al je onrust, je drukte... Het gebabbel diep van binnen gaat maar door.... En meestal gaat het 'nergens' over, en meestal is het 'negatieve zelf-praat.' Maar jij bent de observator, de waarnemer, de neutrale toeschouwer.... Langzaam maar zeker ontdek je dat je al je gedachten, gevoelens, emoties gewoon kunt waarnemen. Je ervaart dat jij niet je gedachten bent, niet je emoties, niet je lichaam... Je hoeft er dan ook helemaal niets mee.. Je hoeft niet te reageren op je gedachten, en ook niet op de impulsen om iets te doen.... De eerste 10-15 minuten zijn begeleid - er wordt dus gesproken - en we geven richting aan je aandacht, je focus. Het helpt je diep te ontspannen in jezelf. Je fysieke lichaam is je anker voor je open aanwezigheid in het hier en nu. Je leert je bewust te zijn van je fysieke lichaam, energetische lichaam, je emotionele lichaam en je mentale lichaam.

Observeren

Je observeert alles met een liefdevolle vriendelijke glimlach. Prettige sensaties en onprettige sensaties. Uiteindelijk ben je niet je gedachten, niet je gevoelens, niet je emoties. Je hebt ze wel. Jij observeert gewoon. Je neemt waar hoe allerlei fluctuaties, bewegingen in je verschillende lichamen plaats hebben, en je hoeft er niets mee, je doet er niets mee. Geen voorkeur.... Geen afkeer....   Dan heeft de Mind niets meer om zich aan vast te klampen of zich tegen af te zetten... Bewustzijn kan zich dan bewust zijn van zichzelf... En de stilte daalt als vanzelf op je neer...

bottom of page