top of page
Inhoud Wekelijkse Groepslessen
Adem, Meditatie
&
Ontspanning
Meditatie.

Combinatie

De les is een combinatie van verschillende methoden: Ademwerk, Meditatie (actief en Stilte), Qigong, en Ontspanning.

 

De Focus

Soms zijn we meer gericht op de Adem, soms meer op Actieve Meditatie. Diepe ontspanning is altijd het doel en resultaat van deze les. We maken gebruik van verschillende ontspannings-, meditatie- en ademtechnieken. De methoden komen uit Ademwerk, Osho Actieve Meditaties, Za-Zen Stilte Meditatie, Qigong, Yoga, en andere tradities.


Adem: Bron van energie
Je belangrijkste bron van energie is je Adem. Hoe meer energie je hebt, hoe dieper je kunt ontspannen. Met elke in-ademing geef je jezelf nieuwe frisse energie. Met elke uit-ademing laat je los in diepe ontspanning. Adem en ontspanning hebben direct invloed op elkaar.

Natuurlijke gelukshormonen
Door langzaam, vol, diep en ritmisch te ademen maak je al na 5 of 10 minuten natuurlijke gelukshormonen aan. Dit zijn endorfinen (dopamine en serotonine). Diepe ontspanning, innerlijke rust en tevredenheid ontstaan dan als vanzelf.

Yoga ademtechnieken
We zullen veelvuldig gebruik maken van traditionele yoga ademtechnieken (pranayama’s) en van meer moderne ademtechnieken.

Meditatie
Stil zitten in meditatie is erg moeilijk voor de westerse onrustige mens. Daarom beoefenen we vaak Osho Actieve Meditaties. Die bestaan uit een of meerdere actieve fases, gevolgd door een stilte fase. Door eerst actief te zijn, wat onrust en drukte uit je systeem los te laten, volgt de kalmte, innerlijke vrede en stilte heel makkelijk en natuurlijk.

Meditatie
Qigong
Chi Neng Qigong

Qigong voor levensvreugde en moeiteloosheid!

Qi = Energie. Gong = beoefening.

Qigong betekent dus energie-oefeningen. Het zijn hele langzame - en daardoor met al je aandacht - uitgevoerde sierlijke bewegingen. Lichaam en geest vallen weer helemaal samen. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in een diepe staat van verzachting, ontspanning, vrede en stilte...

Energie volgt aandacht, dat is een Universele Wet. Dus al je energie vloeit weer naar je terug. Een fantastische manier om je energie te managen.

 

We beoefenen meerdere vormen van Qigong. Ik ben opgeleid in de Chi Neng Qigong (certificaat level 1 in 2017) en in 2023 volg ik een Qigong jaaropleiding tot instructeur aan de Tao Chi Academy in Den Haag.

- Tao Chi Academy (meester Ron Wiggers)

     Huxie, Tao Chi Gong, Jizhu Gong Yi Lu - Er Lu,

     Shaolin Li Gong, Shaolin Baduan Jin,

     Hui Chun Qigong, You Yong Long,

     Ba Zhan Zhuang
 

- Shaolin Temple Qigong (meester Shi Heng Yi)

     Adem oefeningen

     Baduan Yin (8 brocaten)

     Yi Jin Jing (Muscle Tendon Qigong)

- Chi Neng Qigong (meester Li Hong Shi)

     Warming Up

     Lift Qi Up Pour Qi Down

     3CM en (Wall) Squats

 

- Zen Stilte Meditatie

 

- Osho Actieve Meditaties

- Osho Divine Healing

      Breath Openers

      Master Exercise

Alle vormen zijn uniek, prachtig en krachtig!

De oefeningen zijn erop zijn gericht dat je een wordt met de Natuur, met het Universum. Dat er een vrije en gemakkelijke uitwisseling van energie plaats vindt tussen jou en de Natuur en tussen jou en het Universum.

 

Je leert de oer-energie die overal aanwezig is en alles doordringt bewust in je op te nemen, en ook jezelf weer op te laten lossen in het geheel, in het Universum.

Hatha Core & Meditatie
Bhujangasana. Cobra pose. Yoga pose, Vinyasa Yoga.

Rustige Flow​

In deze les creëren we een langzame rustige flow waarbij je alle tijd hebt om goed door te ademen en alle ruimte om aandacht te geven aan je techniek. We nemen tijd in de asana’s en houden ze wat langer aan. Dit maakt ons niet alleen krachtiger en soepeler, het verruimt ook ons bewustzijn van lichaam, geest en energie.

​​

Core

We geven extra aandacht aan onze Core. Het is fijn en belangrijk om flexibel te zijn, het is net zo belangrijk om stevigheid, een centrum (Core) in jezelf te ervaren. Vaak zijn de Core-oefeningen geïntegreerd in de yogaposes, soms ook doen we enkele buikspieroefeningen.

 

Meditatie

We nemen ruimschoots de tijd voor meditatie in deze les. Het is namelijk ontzettend belangrijk om een meditatief bewustzijn te ontwikkelen, dat zal je enorm helpen om rust in je hoofd en emotionele balans in je leven te creëren.

Vinyasa Core Flow
Hatha Core Yoga. Core Flow Yoga. Vasisthasana. Sort of Side Plank with variation.

Rustige Flow

In deze uitdagende Vinyasa Core Flow les creëren we een langzame rustige flow waarbij je alle tijd hebt om goed door te ademen en alle ruimte om aandacht te geven aan je techniek. We nemen tijd in de asana’s en houden ze  wat langer aan. Dit verruimt ons bewustzijn van lichaam, geest en energie.

Ujjayi Adem en Meditatie

We passen zoveel mogelijk de Ujjayi adem toe. Je adem is je belangrijkste bron van energie.Je adem leidt, de beweging volgt. Wanneer je aandacht bij je adem is kom je vanzelf in een staat van meditatie.

Core

We geven extra aandacht aan onze Core. Het is fijn en belangrijk om flexibel te zijn, het is net zo belangrijk om stevigheid, grounding en een centrum (Core) in jezelf te ervaren. Je beweegt in deze les vanuit je Centrum en naar je Centrum! Vaak zijn de Core-oefeningen geïntegreerd in de yogaposes, soms ook doen we specifieke buikspieroefeningen! Er wordt intens aanspraak gemaakt op je core-kracht en de dieper gelegen houdingsspieren.

Stevige basis

Dit zijn fysiek behoorlijk uitdagende lessen. Ik ben niet zo zeer geïnteresseerd in het doen van moeilijke en ingewikkelde poses, maar liever help ik je een stevige basis te creëren in de beoefening van yogasana (= de yogaposes).

Tijdens je asana’s (houdingen), pranayama’s (ademtechnieken) en meditaties observeer je met aandacht wat er in jou gebeurt. De oefeningen leiden tot een verbeterde doorstroming van energie en levenskracht en stimulering van de organen. Je wordt steeds soepeler en krachtiger in je lichaam en geest. Je raakt gecenterd in jezelf. Iedere les wordt afgesloten met een meditatie en/of liggende ontspanning (savasana).

 

Wanneer is deze les een goede keus?

Als je van yogalessen met goed ademen houdt. Als je kracht wil ervaren in je yogales, als je jezelf wil uitdagen en als je je Core wil versterken. Geschikt en interessant voor beginners en gevorderde yogi’s.

 

Wat doe je?

Extra aandacht voor je Core. We verstevigen buik, rug, en wervelkolom.  Adem en Meditatie. Geen ingewikkelde poses. Je wordt uitgedaagd in Kracht en Core. Grote kans dat je gaat zweten!

 

Intensiteit

Uitdagend. Er wordt niet van je verwacht dat je alles meteen helemaal mee kunt doen. Na een of twee maanden zal alles al een stuk lichter en gemakkelijker gaan. Je leert in deze les dus ook de begrenzingen van je eigen lichaam te respecteren, en hier en daar een extra moment van rust voor jezelf te creëren wanneer dat zo voelt.

Om de les compleet te maken beoefenen we soms ook Qigong, Ademwerk, Meditatie en Osho Divine Healing.

bottom of page