top of page
Zoeken
  • Arno Nistal ten Veen

Artikel in Yoga Internationaal magazine (december 2020)

1. Mediteer je regelmatig?

‘Dertig jaar geleden begon mijn reis in bewustwording. Ik had een strak dagelijks schema waarin ik ’s ochtends en ’s avonds een uur Zen-Meditatie deed. Ik had enorme discipline. Overdag deed ik affirmaties, ademsessies en actieve meditatietechnieken van Osho. Nu is alles anders. Meditatie is deel van mij geworden, en een geïntegreerd onderdeel van mijn werk en mijn leven. Ik geef nu wekelijkse yoga-, meditatie-, adem- en pranayamalessen.’


2. Wat heb jij met het zogenaamde yoga-idealisme?

‘Geen idee wat dat precies betekent. Wat me opvalt is dat yogascholen vooral asanascholen zijn, dus gefocust op de lichamelijke beoefening van yoga, yoga-asana dus. En zoals sommige yogi’s wel weten is dat slechts 1/8 deel van het gehele Ashtanga Yoga Pad van Patanjali. Het pad van yoga leidt je uiteindelijk naar de bevrijding van je lichaam, de realisatie dat je juist niet je lichaam bent! De bevrijding van je ego, de ultieme extase. Dat is voorbij je lichaam, voorbij je denken. Maar goed, het pad dat je als yogi bewandelt, begint meestal bij het grofstoffelijke, fysieke lichaam. Na enkele jaren ontstaat er meer bewustzijn, en beweegt de yogi zich via ademwerk en pranayama naar het fijnstoffelijke, energetische lichaam. Je bent een spiritueel energetisch wezen in een menselijk lichaam…’


3. Ben je tevreden over jezelf?

‘Ja, ik leef tevreden en kan ook tevreden sterven. Zoals met de meeste dingen, het gewenste eindresultaat van onze spirituele beoefening is juist de spirituele beoefening zelf. Tevredenheid is iets wat je kunt beoefenen. Het is natuurlijk onzin dat je niet ontevreden zou mogen zijn... Het gaat erom: kun je tevreden zijn met je ontevredenheid? Die ontevredenheid kan diep van binnenuit komen, omdat er iets in jou niet in balans is en vraagt om verandering. Je kan dan dat gevoel maar beter omarmen, dan accepteer je het, dan kun je het aankijken en onderzoeken… Alle menselijke emoties dienen wij te omarmen in plaats van te ontkennen. Onze gevoelens en emoties zijn ons GPS-systeem. Ze geven richting en helderheid aan ons leven.’


4. Heb je nog andere dromen dan yogamens zijn?

‘Het is heerlijk om yogi te zijn, een spirituele discipline te hebben, een mooie dagelijkse practice, etc. Naast yoga beoefen ik al dertig jaar Rebirthing: een prachtige ademtechniek die mensen helpt weer energie op te nemen op de inademing, en spanning los te laten op de uitademing. Het is de meest helende ademtechniek die ik in dertig jaar ben tegengekomen. De heling vindt plaats op emotioneel, mentaal, fysiek en energetisch niveau. Spanningen verdwijnen al tintelend uit je lichaam. Het is een diep spirituele ervaring. Ik werk individueel met mensen en geef ademworkshops op verschillende yogascholen in Nederland – bij Delight Yoga onder andere. Eén van mijn dromen is een opleiding tot ademcoach opzetten. Daar ben ik druk mee bezig. Een andere droom die ik al langere tijd heb en die sinds kort is uitgekomen, is om samen met mijn geliefde workshops te geven. Sinds kort heb ik een vriendin, Ilanit de Wilde. Onze eerste date vond plaats terwijl ik een ademworkshop gaf en zij met haar klankschalen een mooie bijdrage leverde. We zijn nu bezig samen nieuwe workshops te ontwikkelen om onze kwaliteiten tot uiting te brengen en elkaar als geliefden en teachers aan te vullen. Dat ervaar ik als zeer vervullend.’


Korte bio

Geboren: 19-12-1965 Beroep: Yogadocent en ademtherapeut (rebirthing) Yoga CV: Teacher Training Power Yoga bij Tonnie Goes, Teacher Training Ashtanga en Vinyasa bij Yoga Moves in Utrecht, Teacher Training Iyengar Yoga Amsterdam (3 jaar) Website: www.ademenextase.nl


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page