Therapeutische Technieken

Hieronder een overzicht van de Therapeutische Technieken die we (het meest) toepassen in onze programma's: Ademwerk, Emotioneel Lichaamswerk, Mindfulness, Qigong, Meditatie, Yoga en last but not least: Liefde! Liefde is natuurlijk geen techniek en overstijgt alles... Het is wat een mens tot mens maakt.. Liefde is de meest menselijke kwaliteit. Alle ingrediënten zijn belangrijk in het werken met mensen.

ADEMWERK

Bewust verbonden ademen is de belangrijkste techniek die we gebruiken. Ons doel is je te helpen je natuurlijke ademhaling te herstellen. Subventilatie is het belangrijkste adempatroon wat we willen doorbreken. Bijna iedereen heeft het. Subventilatie is het continu te weinig ademen en ook het vastzetten van de adem. Dat is het stoppen met ademen na de uitademing en/of na de inademing. Gemiddeld gebruiken mensen nog maar zo'n 20% - 30% van hun volledige adempotentieel. Hierdoor is je lichaam continu in een staat van alarm, van stress, waardoor stresshormonen aan worden gemaakt die de adem negatief beïnvloeden, die je concentratie negatief beïnvloeden, die je heldere denkvermogen negatief beïnvloeden, je immuunsysteem verzwakken etc. Voor je het weet zit je in een chronische stress situatie. Je adem is je belangrijkste bron van energie. een paar minuutjes zonder adem en het is voorbij...Daarom is het van belang om te leren meer in te ademen. Met elke inademing geef je jezelf energie, je laadt je op. Dit breng je in balans met een goede uitademing. Met elke uitademing, laat je los, laat je gaan. Meer inademen (opladen) betekent dus ook dat je meer kunt uitademen (ontladen). Spanning en toxics laat je dan makkelijker los. Kom en leer de kunst van inademen en uitademen. Wat verder belangrijk is om te beseffen met betrekking tot ademwerk:  De diepe  transformerende en helende kracht van je adem komt o.a. voort uit het feit dat je het contact met je buik en hart herstelt. Je inademing begint in je buik (die zet uit) en vervolgens adem je naar je borstkas. In je buik bevinden zich je darmen, en goed ademen in je buik, leidt tot een betere vertering van al je ervaringen. Tegenwoordig wordt door wetenschappers gesproken van de 'Gut-Brain'. Het brein in je buik!. Daar zit je intuïtie en je diepere gevoelens en emoties (gut-feelings). Goed ademen in je borstkas heelt je hart van alle pijn en afscherming die je in de loop van je leven hebt gecreëerd. Het hartchakra is de middelste van 7 chakra's en je lichaam en het herstellen van je verbinding met je hart geeft je dus een mooi centrum,  van waaruit je het leven waarneemt en ervaart. Gecenterd zijn in je buik geeft uiteindelijk meer kalmte en rust, maar alle ervaringen worden door je hart gewogen...

EMOTIONEEL
LICHAAMSWERK

Het is zo belangrijk om uit je hoofd en in je lichaam te komen! Ter ondersteuning maken we gebruik van verschillende vormen van emotioneel lichaamswerk, al naar gelang wat passend is. Doel is om spanning te ontladen uit lichaam en geest. We hebben natuurlijk ook altijd de Osho Dynamic Meditation; een fantastische en ultieme stress release! Zie agenda. Reichiaans lichaamswerk gebruiken we om diep liggende spanningen en blokkades in spieren en weefsels te bevrijden tijdens het ademen. In Reichiaanse adem- en lichaamswerk sessies ben je altijd bezig met opladen en ontladen. Soms meer gericht op de adem, soms meer fysiek en emotioneel met beweging en geluid. Een andere belangrijke vorm die we gebruiken is Bio-Energetica. Dit zijn oefeningen om weer in contact te komen met je lichaam, en om de gestagneerde energie in lichaam en geest weer in beweging te zetten. Je kunt de oefeningen gebruiken om te 'aarden', maar ook om op te laden en te ontladen. Het zijn oefeningen die individueel of in groepsverband gedaan worden. Verder kun je denken aan verschillende vormen van massage, van zacht tot deep tissue.

MINDFULNESS

Mindfulness is vrijwel hetzelfde als meditatie. Het gaat over aandacht. Onze Mind, onze aandacht, is als een "dronken aap". Hij springt van de hak op de tak, niet te volgen eigenlijk, en maakt de gekste capriolen. In Mindfulness, evenals in meditatie, leer je je aandacht te richten. Jij bepaalt uiteindelijk helemaal zelf waar je aandacht is en niets of niemand anders kan dat voor jou bepalen.... En niets of niemand kan je afleiden als jij werkelijk je focus kiest. Steeds opnieuw.

Je aandacht laten rusten op je adem is bijzonder verstillend en kalmerend. Alles wat je met onverdeelde aandacht doet is mindfull, is meditatief. Je kunt dus zelfs meditatief roken, of mindfull de afwas doen, of de liefde bedrijven... In de Mindfulness sessies die ik geef in het bedrijfsleven maak ik meestal gebruik van de verbonden ademhaling omdat het de Mind direct verstilt en de aandacht eindelijk terugkomt waar die hoort: Bij jezelf!

YOGA

Yoga helpt je om relatief snel uit je hoofd te gaan en weer in contact te komen met je lijf en je adem. Van spanning worden spieren meestal hard en kort. Dit noem ik een spierpantser of lichaamspantser., Door het regelmatig beoefenen van yoga openen deze "pantsers" of blokkades zich weer. Maar je wordt niet alleen open en flexibel van yoga, je beoefent ook kracht, balans, concentratie en meditatie.

MEDITATIE

Meditatie is een staat van niet-doen en niet-denken. Daar kunnen we ons tegenwoordig nog maar moeilijk iets bij voorstellen omdat in deze maatschappij zoveel nadruk wordt gelegd op denken en doen. Meditatie is een staat van zijn. Maar we zijn tegenwoordig continu bezig iets te doen. Onze laatste momenten van niets doen zijn inmiddels vrijwel geheel in beslag genomen door de social media. Dit leidt tot een overbelasting voor ons hele Body-Mind-Spirit systeem. Niets denken en niets doen zijn uitermate belangrijk voor een mens. Dan wordt hij weer mens! Gewoon zijn, Jezelf zijn... Zonder doel, zonder ambitie. Aanwezig in het hier en nu!

 

We maken niet alleen gebruik van stilte meditaties of Zen meditatie, maar zeker ook van actieve meditaties. Deze zijn speciaal voor de westerse mens en z'n onrustige lichaam en geest. Na de (fysiek) actieve fase kan hij makkelijker ontspannen en stil zitten of stil zijn.

LIEFDE
CHI NENG
QIGONG

Qi = Energie. Gong = beoefening. Qigong betekent dus energie-oefeningen. Het zijn hele langzame - en daardoor met al je aandacht - uitgevoerde sierlijke bewegingen. Lichaam en geest vallen weer helemaal samen. En energie volgt aandacht, dat is een Universele Wet. Dus al je energie vloeit weer naar je terug. Een fantastische manier om je energie te managen. Het specifieke van de Chi Neng Qigong - in vergelijking met andere qigong vormen - is dat de oefeningen erop zijn gericht dat je een wordt met de Natuur, en met het Universum. Dat er een vrije en gemakkelijke uitwisseling van energie plaats vindt tussen jou en de Natuur en tussen jou en het Universum. Je leert de oer-energie die overal aanwezig is en alles doordringt bewust in je op te nemen, en ook jezelf weer op te laten lossen in het geheel, in het Universum. Jij bent in het Universum en het Universum is in jou. Dit is natuurlijk sowieso waar. Dit zijn we als westerse mensen helaas vergeten, we voelen het niet meer en weten het niet meer. De Chi Neng Qigong herstelt deze eenheid en harmonie. Het zijn eenvoudige door iedereen makkelijk uit te voeren oefeningen.

In alle coachings, workshops en tariningen en individuele sessies  laten we ons vooral leiden door liefde en compassie. Dat is namelijk wat een mens tot mens maakt: Liefde en compassie! Liefde overstijgt alles en is de grootste helende kracht.. Op de afbeelding zie je een colibri. Het is het dier op Aarde met het grootste hart in verhouding tot de rest van zijn lichaam. Het is niet voor niets een heilig dier voor veel inheemse volkeren. De wereld heeft liefde nodig. Jij hebt liefde nodig. Als alles met liefde gedaan wordt en alle besluiten met liefde genomen, dan zou de wereld inderdaad een paradijs zijn. Leef meer vanuit je hart en je leven zal transformeren.

Adem en Extase

Lekpoort 14, 2152 HS, Nieuw-Vennep

Mobiel: 06-53817402

email: ademenextase@gmail.com

NL05 ABNA 0406477418