PRIVÉ LES PRANAYAMA

Pranayama les valt natuurlijk eigenlijk onder yoga les, maar ik benoem het hier apart, omdat langzamerhand, nu steeds meer mensen in het westen yoga asana beoefenen, er meer adembewustzijn ontstaat. Vaak komen studenten er na 1 of 2 jaar wekelijks groepslessen volgen achter dat ze nog steeds niet zo goed ademen. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die last hebben van benauwdheid, kortademigheid en hyperventilatie.

Pranayama wordt door de traditionele en moderne yoga guru's, het hart van Yoga genoemd.

Pranayama verbindt je met de hogere aspecten van Yoga en je Hogere Zelf. Het zal leiden tot een enorme verruiming (verhoging) van je Bewustzijn.

De Nieuwe Pranayama

Mahavatar Bababji heeft zijn zegen gegeven aan Rebirthing en noemde het: De Nieuwe Pranayama.

Babaji was van 1970 - 1984 in Haidakhan, India, en leerde zijn volgelingen bepaalde spirituele oefeningen. De volgende beoefeningen zijn volgens Babaji het belangrijkste:

Aarde purificatie

Water purificatie

Vuur purificatie

Lucht purificatie

Reciteren van de naam van God, met name: Om Namah Shivay

Mahavatar Babaji

Pranayama, ademblokkades, subventilatie

Wanneer de meeste yogi's en yogini's eindelijk beginnen aan Pranayama, hebben ze nog zoveel ademblokkades (fysiek en energetisch) dat het vaak niet de juiste weg is om met pranayama's te beginnen waarbij het toepassen van Kumbhaka een belangrijk onderdeel van die pranayama techniek is. En dat geldt voor vrijwel alle pranayama's. Kumbhaka betekent het vastzetten van de adem. In ons hedendaags meest voorkomende adempatroon (subventilatie) zetten mensen onwillekeurig (en onbewust) de adem vast, vanuit (onbewuste) angst- en controlepatronen. Verder wordt in subventilatie de adem enorm geminimaliseerd (hoe minder je ademt, hoe minder je voelt). We ademen in het westen gemiddeld nog maar op 20% - 25% van onze volledige ademcapaciteit. Ga je nu Kumbhaka's beoefenen dan zet je de adem nog meer vast en bevestig je deze ongezonde patronen. Bovendien, begin je te snel met pranayama en kumbhaka, dan kan de energie in verkeerde banen stromen door je lichaam en geest, en kan het je juist schaden. Kortom, het vastzetten van je adem, kan vaak leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zowel fysiek, mentaal, als emotioneel. Dit is een zeer ongewenste situatie. Je hebt dus een ademcoach, ademtherapeut en of yogadocent nodig die veel ervaring heeft op het gebied van de adem.

Je eerste pranayama sessie

In je eerste pranayama sessie kijk ik vooral naar in hoeverre je vrij kunt ademen. In hoeverre je in-ademing vrij is en in hoeverre je uit-ademing vrij is. Ben je in staat makkelijk los te laten op de uit-ademing? Ben je in staat het leven toe te laten/op te nemen op je in-ademing? Waar in je lichaam adem je wel en waar niet. Er zijn zoveel facetten en subtiliteiten die verbonden zijn aan de adem. Pas als je echt vrij kan in-ademen en vrij kan uit-ademen, dan ben je wat mij betreft klaar om met kumbhaka's te beginnen.

Je volgende pranayama sessies

Voor de meesten zal gelden dat je eerst minimaal 5 tot 10 ademsessies volgt waarbij je de techniek van de bewust verbonden ademhaling leert toepassen. Het wordt ook wel Rebirthing genoemd. Dit is de meest veilige en tegelijkertijd meest transformerende ademhalingstechniek die ik ken. Ik beoefen em al meer dan 25 jaar! Je leert zuurstof en energie (Prana, Qi) in-ademen, en je leert echt loslaten (energie, emoties, spanningen, negatieven gedachten, etc.) op de uit-ademing.

Gelukkig zijn er uitzonderingen

Er zijn gelukkig een aantal pranayama's waar iedereen mee kan beginnen en die ook een hoop duidelijkheid en zelf-inzicht verschaffen voor wat betreft je adempatronen en blokkades. Yogi's en yogini's (en cliënten zonder yoga achtergrond) die daar aan toe zijn, zal ik zeker zeker deze technieken leren.

Subtiliteit en geduld

Waar de yogi op de asana mat nog steeds oude patronen van wilskracht kan toepassen zonder direct negatieve gevolgen te ondervinden, daar is in het beoefenen van pranayama/ademwerk veel meer voorzichtigheid geboden. De kracht van de adem en de bijbehorende prana en kundalini energie is mega! Bewandel je het pad van pranayama met liefdevolle aandacht en bewustzijn dan zijn de benefits ook mega!

Ademsessies duren gemiddeld 2 uur. De waarde is € 119,- per 2 uur

 

Ben je al toe aan het beoefenen van traditionele pranayama's dan zal de sessie vaak een combinatie kennen van die traditionele pranayama's en de Bewust Verbonden Ademhaling.

Adem en Extase

Lekpoort 14, 2152 HS, Nieuw-Vennep

Mobiel: 06-53817402

email: ademenextase@gmail.com

NL05 ABNA 0406477418