top of page
Zoeken
  • Arno Nistal ten Veen

Adem weetjes - Wist je dat?

Bijgewerkt op: 22 nov. 2020



Hoe vaak ademen we?

Gemiddeld ademen we 12-14 keer per minuut wanneer we wakker zijn en 6-8 keer als we slapen. We ademen dus ongeveer 21.600 per dag.


Zuurstof in de lucht

Het lichaam is ontworpen om te leven in lucht met een zuurstofgehalte van 38%. In luchtvervuilde steden is dit gehalte in de lucht slechts 12-15%. Onder 7% is leven niet meer mogelijk.

Afvalstoffen afvoer

70% van de afvoer gebeurt via de adem.

20% via zweet, 3% via ontlasting, 7% via urine.


Gezondheid

Adem is leven! Een goede ademhaling heeft direct effect op je gezondheid en je welzijnsgevoel.


Een goede ademhaling:


- Versterkt je immuunsysteem

- meer vitaliteit / energieboost

- detox / reiniging

- diepe ontspanning lichaam en geest

- stimuleert zelfhelend vermogen


Buik of borst ademhaling?

Een mens kan best leven met een beperkte, oppervlakkige adem (die alleen de spier-inspanning van het bovenste deel van je borst vraagt), maar leeft dan ook beperkt en oppervlakkig. Een groot deel van het adempotentieel wordt dan niet benut. Je mist een heleboel zuurstof en levensenergie. Als je alleen bovenin ademt, als je alleen in je borstkas ademt, alleen het bovenste deel van je longen vult, dan gebruik je maar een klein deel van je adempotentieel. Dat zorgt voor stagnatie en vervuiling.


Ademspieren

We hebben verschillende ademspieren die globaal zijn te verdelen in twee gebieden: spieren van het borstgebied en spieren van het buikgebied. Het middenrif is de primaire ademspier, dus laten we daar beginnen. Een beetje generaliserend kunnen we zeggen dat bij de buikademhaling het middenrif aanspant en naar benden duwt, waardoor de buik uitzet naar voren. De secundaire ademspieren zijn die van het bovenste deel van de borstkas: de pectoralis minor en de tussenribspieren. De spieren van de nek zijn misschien we tertiair. We hebben het dan over de mm scalenius en mm sternocleidomastoideus. Het zijn de ademspieren die we gebruiken in geval van een noodsituatie. Als we moeten vechten of vluchten. De secundaire en tertiaire ademspieren worden ingeschakeld als ons systeem stress hormonen aanmaakt. En iedereen in deze hectische wereld loopt rond met stresshormonen. We ademen dus doorgaans te weinig met het middenrif en teveel met de secundaire en tertiaire ademspieren. Dan heb je dus een hoge en gejaagde ademhaling. Zou je inderdaad moeten vechten of vluchten dan zou je systeem daarna tot rust kunnen omen en je adem normaliseren. aar in deze gekunstelde maatschappij is dat niet geval. je krijgt stres van de deadlines op je werk. elke week komen er nieuwe bij, elke dag zit je in de stress van de ochtend spits en avond spits. Om maar eens een paar stressfactoren te noemen.


De werking van het middenrif heeft overigens ook een heel belangrijke functie voor het hart en alle organen in je buik. Alles in het lichaam is door vliezen (fascia) met elkaar verbonden. Wanneer je middenrif zich aanspant en naar beneden beweegt, trekt hij daarmee aan het hart. Een regelmatige en effectieve hartmassage dus en tevens een massage voor de organen in de buik, die op de inademing wat ingedrukt worden (de buik zet uit naar buiten) en op de uitademing weer terugkomen in positie.


Buik of borst ademhaling!

Als je goed ademt, adem je (eerst) in je buik en dan in je borstkas. Goed de inademing doortrekken omhoog opent je hart en verzacht je hart. Het brengt vastzittende spanning en energie in beweging. Vaak komen er tranen los in ademsessies, of andere emoties. Zowel in de buik als in de borstkas zetten we emoties vast. Na het toelaten van deze emoties voelt men zich letterlijk opgelucht! Minder spanning, minder stress en een betere adem!



1.545 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page