Agenda groepslessen: Yoga, Qigong, Adem, Meditatie.

Vanaf 15 minuten voor aanvang van de les ben je welkom. Ik ont-moet je graag. Heb je vragen over de vorm en inhoud van de les, of weet je niet zeker of de les geschikt is voor je? Stuur me een mail (ademenextase@gmail.com)  of bel me (06-53817402).

WEKELIJKSE LESSEN

Maandag

18:30 - 19:45        Vinyasa

Locatie: www.yogacentrumhoofddorp.nl

Kruisweg 1061-B, Hoofddorp

20:00 - 21:15        Qigong

Locatie: www.yogacentrumhoofddorp.nl

Kruisweg 1061-B, Hoofddorp

Woensdag

09:00 - 10:30        Core Flow

Locatie: www.yogatoday.nl

Achtergracht 16-A, Weesp

Donderdag

09:00 - 10:15        Qigong

Locatie: www.yogatoday.nl

Achtergracht 16-A,  Weesp

Vrijdag

18:30 - 19:45        Hatha Core

Locatie: www.yogacentrumhoofddorp.nl

Kruisweg 1061-B, Hoofddorp

20:00 - 21:15        Adem, Meditatie, Ontspanning

Locatie: www.yogacentrumhoofddorp.nl

Kruisweg 1061-B, Hoofddorp

LESOMSCHRIJVING

Hatha Core & Core Flow

Stevige basis

Dit zijn fysiek behoorlijk uitdagende lessen. Ik ben niet zo zeer geïnteresseerd in het doen van moeilijke en ingewikkelde poses, maar liever help ik je een stevige basis te creëren in de beoefening van yogasana (= de yogaposes). Belangrijke elementen daarbij zijn:

Core

Kracht & Uithoudingsvermogen

Focus & Concentratie

Adem & Energie

 

We beoefenen dus poses die in principe iedereen kan. We houden ze wat langer aan dan gemiddeld. We dagen onszelf graag uit, zodat we kunnen ontdekken waar onze sterktes en zwaktes liggen en zodat je ontdekt waar jouw aandacht en beoefening het meeste nodig is. Het is namelijk zo dat:

"De pose begint, als jij eruit wil..."

Tapas

We willen eerst de spanning en onrust uit het lichaam werken door intensief  - en op de juiste manier - te bewegen en te ademen. In de beoefening van yogasana bevinden we ons vooral (70% / 80%) aan de Yang kant. Dat is de mannelijke kant in yoga, dat is uitdaging, inspanning, wilskracht en spierkracht. Deze manier van beoefenen creëert - wat we in de yoga noemen - tapas. Tapas is een term uit de yoga filosofie en het betekent zoiets als de hitte die ontstaat door wrijving, door je yogasana beoefening. Die wrijving en hitte kunnen alleen ontstaan als jij uit je comfortzone gaat. Het ontstaat omdat je jezelf uitdaagt, je grenzen opzoekt, of omdat je geconfronteerd wordt met je begrenzingen, of door wat je docent of medestudent zegt en je wordt geraakt diep van binnen... De tapas komt dus vooral voort uit de intensiteit van je beoefening. Overigens kunnen kwaliteiten als zachtheid en ontspanning voor sommige mensen ook tapas creëren, bijvoorbeeld als je gewend bent steeds maar door te hollen, rennen, vliegen, etc. en als kwaliteiten als innerlijke rust, kalmte en stilte ver van je verwijderd zijn. Dat wat jou uit je comfortzone haalt creëert tapas. Het kunnen fysieke, mentale, emotionele of energetische (spirituele) uitdagingen zijn waar je mee in aanraking komt tijdens de les. Dit is waarom we yogasana beoefenen! Om te groeien. Als mens, als spiritueel wezen, in al die vier dimensies van het bestaan.

Core

Meestal begint een yogastudent aan yoga om flexibeler te worden. Echter, wat vaak vergeten wordt is dat mensen tegenwoordig ook weinig stevigheid in hun basis hebben, in hun Core. Het is erg belangrijk om je Core te verstevigen. Daarmee bescherm je niet alleen je rug, maar je hele beoefening wordt er stukken makkelijker door. Stevigheid in je Core leidt bovendien tot een goede centering in jezelf. Hoe meer je in contact bent met je stevige en flexibele buik en ruggegraat, hoe minder je last hebt van invloeden van buitenaf. Je verliest jezelf dan niet meer, je blijft dan rustig en kalm in je midden.

Adem en Meditatie

Je adem is je belangrijkste bron van energie. We doen yogasana om de adem en de prana (levensenergie) diep in onze cellen te brengen. In deze les leer je beter te ademen. Zowel tijdens de asana's als in aparte pranayama's (ademoefeningen). De ademoefeningen verstillen de mind, dus die brengen ons vanzelf in een meditatieve staat....

 

De ontspanning komt vanzelf, de meditatie (innerlijke stilte) komt vanzelf...

Ontspanning door inspanning

Na de uitdaging en inspanning komen lichaam en geest als vanzelf tot een diepe ontspanning. Nadat de onrust en stress uit lichaam en geest is gewerkt, volgt een diepe Stilte en Ontspanning als vanzelf. Als jij alles gedaan hebt wat je kunt, alles wat in je vermogen ligt, blijft er niets anders over dan je over te geven, los te laten en te ontspannen. En die kwaliteiten komen van nature uit de dieptes van je werkelijke wezen tevoorschijn. Niet omdat jij het doet, niet omdat jij besloten hebt dat ontspanning goed is voor je... Dat je vredig moet zijn en kalm... Nee, het overkomt je omdat het geheel natuurlijk volgt op de inspanning die je geleverd hebt. Dan is de inspanning echt, dan is de ontspanning echt. Dan is de stilte echt. Jij bent ontspanning, je bent vrede, je bent stilte, je bent puur bewustzijn...

 

Een deel van de les (zo'n 30%) benaderen we de poses vanuit het Yin element. Dat staat voor vrouwelijkheid, zachtheid, moeiteloosheid, overgave, loslaten.. Het is heel aanvullend om ook op deze manier de poses te beoefenen.

Om de les compleet te maken beoefenen we soms ook Qigong, Ademwerk, Meditatie en Osho Divine Healing.

Chi Neng Qigong

Qi = Energie. Gong = beoefening.

Qigong betekent dus energie-oefeningen. Het zijn hele langzame - en daardoor met al je aandacht - uitgevoerde sierlijke bewegingen. Lichaam en geest vallen weer helemaal samen.

"Qigong voor levensvreugde en moeiteloosheid!"

 

En energie volgt aandacht, dat is een Universele Wet. Dus al je energie vloeit weer naar je terug. Een fantastische manier om je energie te managen. Het specifieke van de Chi Neng Qigong - in vergelijking met andere qigong vormen - is dat de oefeningen erop zijn gericht dat je een wordt met de Natuur, en met het Universum. Dat er een vrije en gemakkelijke uitwisseling van energie plaats vindt tussen jou en de Natuur en tussen jou en het Universum. Je leert de oer-energie die overal aanwezig is en alles doordringt bewust in je op te nemen, en ook jezelf weer op te laten lossen in het geheel, in het Universum. Jij bent in het Universum en het Universum is in jou. Dit is natuurlijk sowieso waar. Dit zijn we als westerse mensen helaas vergeten, we voelen het niet meer en weten het niet meer. De Chi Neng Qigong herstelt deze eenheid en harmonie. Het zijn eenvoudige door iedereen makkelijk uit te voeren oefeningen.

Om de les compleet te maken beoefenen we soms ook andere vormen van Qigong, Ademwerk, Meditatie en Osho Divine Healing.

Meditatie

De wortel

De wortel van alle problemen is het Denken. Veel van onze hedendaagse onrust en stress komt voort uit negatieve gedachten (oordelen en afkeuren).We denken per etmaal zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten. We denken dus veel te veel en het merendeel van die gedachten zijn ook nog eens tegenstrijdig. Meditatie helpt je om het Denken rustig te maken, kalm en helder als een bergmeer. Je gaat gewoon voorbij het Denken.

Niet-doen & niet-denken

Meditatie is een staat van niet-doen en niet-denken. Daar kunnen we ons tegenwoordig nog maar moeilijk iets bij voorstellen omdat in onze maatschappij zoveel nadruk wordt gelegd op denken en doen. Meditatie is een staat van zijn. Maar we zijn tegenwoordig continu bezig iets te doen. Onze laatste momenten van niets doen zijn inmiddels vrijwel geheel in beslag genomen door de social media. Dit leidt tot een overbelasting voor ons hele Body-Mind-Spirit systeem. Niets denken en niets doen zijn uitermate belangrijk voor een mens. Dan wordt hij weer mens! Gewoon zijn, Jezelf zijn... Zonder doel, zonder ambitie. Aanwezig in het hier en nu!

 

We maken niet alleen gebruik van stilte meditaties of Zen meditatie, maar zeker ook van (Osho) actieve meditaties. Deze zijn speciaal voor de westerse mens en z'n onrustige lichaam en geest. Na de (fysiek) actieve fase kan hij makkelijker ontspannen en stil zitten of stil zijn.

Vinyasa Yoga Slow Fow

In Flow Yoga, traditioneel heet het Vinyasa Yoga, ligt de focus op synchronisatie van adem en beweging. De adem is leidend. Door middel van de adem worden de poses met elkaar verbonden in een doorgaande vloeiende beweging. We creëren een langzame Flow, een meditatie in beweging. Zo komt de adem diep in je cellen en weefsels terecht. Je adem is niet alleen de drager van Zuurstof, maar ook van Prana, levensenergie! Adem gecombineerd met beweging en het activeren van je Core leidt tot een diepe ontgifting van je lichaam en geest! We blijven in een rustige en langzame flow, maar je kunt soms wat zweten in deze les.

 

Ik mix de aandacht voor de adem en flow uit de Vinyasa Yoga met aandacht voor de juiste techniek in de poses uit de Iyengar yoga. Je blijft daardoor soms wat langer in de poses, wat je in staat stelt om je lichaam en geest te onderzoeken. Meneer Iyengar zei: “Penetrate your Body with your Mind.”  Als je dat doet ontstaat er een enorme bewustzijnsverruiming! Verder werk ik graag met poses om je Core te versterken. Core-oefeningen helpen je gecenterd te zijn en ze verdiepen je concentratie.

 

Je werkt aan het verbeteren van je Kracht, Flexibiliteit, Conditie, Balans en Concentratie. Je beoefent staande en zittende houdingen, voorover- en achterover buigingen, alsmede zijwaartse buigingen, twists, inversies (omgekeerde houdingen zoals hoofdstand en handstand), en balansposes.

 

In de lessen is er ook ruimte voor meditatieve stilte momenten. Bovendien hou ik van interactieve lessen, ik geef graag antwoorden op vragen van studenten, deze kunnen gaan over de poses, maar ook over Yoga in het algemeen, persoonlijke groei en bewustwording, adem technieken etc.

Om de les compleet te maken beoefenen we soms ook Qigong, Ademwerk, Meditatie en Osho Divine Healing.

Adem en Extase

Lekpoort 14, 2152 HS, Nieuw-Vennep

Mobiel: 06-53817402

email: ademenextase@gmail.com

NL05 ABNA 0406477418